Skip to main

Huono-osaisuus Suomessa

Sovelluksessa voit tarkastella erilaisia huono-osaisuuden osoittimia sekä luoda profiileja alueista. Aluetasoja on kolme: maakunnat, seutukunnat ja kunnat.

Näin käytät sovellusta

Muuttujien tarkasteluun ja alueprofiilien laatimiseen ovat omat valikkonsa

Indikaattorivertailun valitse muuttujaluokka-valikosta voit säädellä haluatko katsoa huono-osaisuuden summatietoja vai tarkemmin kunkin huono-osaisuuden ulottuvuuden osoittimia. Valitse muuttuja-valikosta voit valita tarkemman osoittimen ja valitse aluetaso-valikosta aluetason.
Voit myös valita, näkyykö pylväs-, kartta- ja aikasarjakuviossa:

  • kaikki valitun tason alueet,
  • valittu alue ja sen naapurit, vai
  • valitun maakunnan/seutukunnan kunnat

Pylväs- ja karttakuvio sekä aikasarjakuvio muuttuvat samanaikaisesti valinnan muuttuessa.
Alueprofiilin täytyy valita vain aluetaso sekä alue. Alueprofiili sisältää aina kaikkien osoittimien tiedot sekä valitulta alueelta että alueen rajanaapureista, sekä niiden aikasarjakuviot. Lisäksi alueprofiilissa esitetään kunkin osoittimen korkein ja matalin arvo.
Katso opastusvideot sivuston käytöstä!

Jos haluat viitata karttasivustoon tekstissäsi, käytä lähdeviitteenä: Diakonia-ammattikorkeakoulu (i.a.) ja lähdeluettelossa: Diakonia-ammattikorkeakoulu (i.a.) Huono-osaisuus Suomessa –karttasivusto. Saatavilla pp.kk.vuosi www.diak.fi/eriarvoisuus

Indikaattorit ja muuttujat on muodostettu vuosien 2017-2019 tilastojen keskiarvosta vuosivaihtelun minimoimiseksi, ja suhteuttamalla arvo keskimmäiseen eli mediaanimaakuntaan/-seutukuntaan/-kuntaan vertailun helpottamiseksi. Aikasarjoissa lukemat vuodesta 2010 alkaen kolmen vuoden liukuvina keskiarvoina. Lue lisää Diakin sivuilta!

Indikaattorivertailu


Alueprofiili

Alueprofiilissa näet kaikki aineiston osoittimet luokan mukaan ryhmiteltynä. Kustakin osoittimesta näytetään valitun alueen lisäksi sen rajanaapurit sekä osoittimen korkeimman ja matalimman arvon alueet. Alueet on järjestetty kunkin osoittimen kohdalla sijan mukaan.

Valitse ensin aluetaso, sitten alue ja paina lopuksi Luo alueprofiili -painiketta. Alueprofiilin luominen kestää noin 30 sekuntia. Voit tallentaa profiilin laitteellesi

Lisätietoja

Aineisto

Summamuttujat

Inhimillinen huono-osaisuus

Huono-osaisuuden taloudelliset seuraukset

Huono-osaisuuden sosiaaliset seuraukset

Sovellus

Huono-osaisuus Suomessa -verkkosovellus
  • Sovellusversio 0.3.0
  • Aineistoversio 0.2.0

Tämä verkkosovellus on tehty R -kielellä Shiny -kirjaston avulla. Sovelluksen lähdekoodi on avoimesti lisensöity ja saatavilla Github -palvelusta.

Mikäli löysit sovelluksesta bugin tai sinulla on idea tai toteutus uudesta ominaisuudesta voit:

Saavutettavuusseloste

Saavutettavuudella tarkoitetaan, että verkkosivut ja mobiilisovellukset sekä niiden sisällöt ovat sellaisia, että kuka tahansa voisi niitä käyttää ja ymmärtää mitä niissä sanotaan.

Diakin verkkosivuja koskee laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta, joka pohjautuu EU:n saavutettavuusdirektiiviin. Lain mukaan kaikilla tulee olla tasavertaiset mahdollisuudet käyttää digitaalisia palveluita.

Tämä saavutettavuusseloste koskee Sokra-hankkeessa toteutettu karttasivusto on julkaistu 23.4.2020, joka tarkoittaa sitä, että sivuston tulee noudattaa WCAG 2.1 –kriteeristön AA-tasoa 23.9.2020 mennessä.

Digipalvelun saavutettavuuden tila

Karttasivusto täyttää pääosin WCAG 2.1 -kriteeristön A & AA -saavutettavuusvaatimukset.

Saavutettavuusselosteen laatiminen

Karttasivustoa koskeva seloste on laadittu 19.9.2020 ja sitä on päivitetty 3.11.2020. Seloste perustuu itsearvioon, Poutapilvi Oy:n tekemään auditointiraporttiin sekä seuraavilla testausohjelmistoilla suoritettuun tarkastukseen.

Ruudunlukijat Saavutettavuuden tarkastuohjelmat

Näiden arvioiden ja ulkopuolisen raportin perusteella karttasivuston ensimmäiseen versioon tehtiin lukuisia saavutettavuutta parantavia korjauksia.

Palautetta saavutettavuudesta?

Huomasitko saavutettavuuspuutteen digipalvelussamme? Kerro se meille ja eemme parhaamme puutteen korjaamiseksi

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta sivuston ylläpitäjälle. Vastauksessa voi mennä 14 päivää. Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit ilmoittaa asiasta valvontaviranomaiselle.

Valvontaviranomaisen yhteystiedot:

Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
www.saavutettavuusvaatimukset.fi
saavutettavuus(at)avi.fi
puhelinnumero vaihde 0295 016 000